english
nederlands

Le Concert d’Anvers| Bart Van Reyn, dirigent


Bart Van ReynDirigent Bart Van Reyn legt zich toe op opera, symfonische muziek en oratorium. Hij is in België voor dit repertoire één van de meest gewaardeerde dirigenten van de nieuwe generatie.
Vanaf 2016 is hij chef-dirigent van het Deens Radio Koor. Hij is een graag geziene gast bij bij tal van topensembles zoals het Nederlands Kamerkoor, het Vlaams Radio Koor, het MDR Rundfunkchor Leipzig, het SWR Vokalensemble Stuttgart, NDR Chor Hamburg, Collegium Vocale Gent, BBC Singers en het Rundfunkchor Berlin.

Na zijn studies aan de conservatoria van Antwerpen, Brussel en Den Haag legde hij zich toe op orkestdirectie in de Wiener Meisterkurse en de Accademia Chighiana Siena.
Bepalend voor hem waren muzikale ontmoetingen met Philippe Herreweghe, Frieder Bernius en Sir John Eliot Gardiner.

In 2000 richtte hij Octopus op, een flexibel koor van 32 tot 100 zangers. Dit resulteerde in vruchtbare samenwerkingen met Brussels Philharmonic, deFilharmonie, het Symfonieorkest Vlaanderen, de Belgische Kamerfilharmonie, het Symfonieorkest van de Vlaamse Opera, het Nationaal Orkest van België, Musica Viva Moskou, Capella Augustina Köln en B'Rock.
Zo zijn ze regelmatig te gast in de grote zalen zoals Bozar, deSingel, De Bijloke, Concertgebouw Brugge, Kaaitheater, Koningin Elisabethzaal, Tsjaikovski Conservatorium Moskou, Cité de la Musique Parijs, l’Arsenal Metz en De Doelen Rotterdam.

In 2012 richtte hij Le Concert d’Anvers op, een periodeorkest met thuisbasis in Antwerpen dat focust op repertoire uit 18e en vroege 19e eeuw. Daarnaast richtte hij samen met regisseur Korneel Hamers de reizende operacompagnie The Ministry of Operatic Affairs op. Succesvolle producties van Don Giovanni en Orfeo ed Euridice zorgden voor een vliegende start. In 2016 staat Così fan tutte op het programma.

Bart Van Reyn dirigeerde concerten in België, Duitsland, Nederland, Zwitserland, Italië en Frankrijk. In 2006-2008 was hij artistiek leider van orkest Musica Rara (Milaan) en dirigeerde hij Dido & Aeneas aan de opera van Basel.
Hiernaast begeeft hij zich ook geregeld op het terrein van de nieuwe muziek. Zo kon hij persoonlijk samenwerken met componisten als Steve Reich, James MacMillan en Kaija Saariaho. Als zanger van het Kammerchor Stuttgart en I Fagiolini maakte hij verscheidene bekroonde cd-opnamen.

Als assistent-dirigent werkt hij voor de Vlaamse Opera, Theater Basel, de Munt, Musikfestspiele Potsdam Sanssouci en Opéra National de Lorraine Nancy.


Liluc